Iskustvo nas bolno podseća da u životu svake zemlje i društva postoje prelomni politički momenti i procesi koji zahtevaju akciju. Oklevanje u uticajnim zemljama Evropske unije, pre svega iz unutrašnjih razloga, da zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, garantuju evropsku budućnost i članstvo u EU, čak i u slučaju ispunjenja postojećih uslova za članstvo, čini ovaj trenutak prelomnim. Zato sada činimo ovaj korak i javni istup, izražavajući brigu ogromnog broja građanki i građana za dobrobit, razvoj i budućnost Srbije, i usvajamo

DEKLARACIJU O POLITIČKOJ BUDUĆNOSTI MODERNE EVROPSKE SRBIJE

Razvodnjavanje evropske perspektive i članstva Srbije u EU, za koje se Srbija priprema od 2000. godine uz podršku velikog broja građana za reforme, smatramo ozbiljnom pretnjom za dalji razvoj i podršku evropskom putu Srbije. To je razlog našeg reagovanja i okupljanja - ne želimo da naša zemlja još jednom bude suočena sa posledicama propuštenih šansi.

Uvereni smo da Srbija može stati u red uređenih, modernih i razvijenih država samo ako postane punopravna članica Evropske unije, sa demokratskim unutrašnjim uređenjem, odgovornim i transparentnim institucijama i ekonomskim i društvenim odnosima postavljenim na evropskim principima, ljudskim pravima i dostignućima, zemlja otvorene ekonomije, slobodne konkurencije, solidarnosti i socijalne pravde. Zemlja koja mladim naraštajima daje moderno obrazovanje, stvara uslove za dostojanstven rad i uspešno se bori protiv siromaštva, štiti javna dobra, zdravlje svojih građana i životnu sredinu.

Sigurni smo da Srbija neće napredovati u ovom veku velikih i dubokih političkih, ekonomskih i društvenih promena ako ne bude mirna zajednica koja nema nerešena teritorijalna pitanja. Članstvo Srbije u EU garancija je i održivog mira i bezbednosti Zapadnog Balkana.

Verujemo da je vreme za rešavanje svih nerešenih pitanja u regionu zato što svako dalje odlaganje, posebno kroz održavanje stanja “zamrznutog konflikta”, samo još više doprinosi odlaganju našeg suočavanja s realnošću i okretanja razvoju i budućnosti. Verujemo da je reč o društvenoj, političkoj, nacionalnoj i ekonomskoj temi od koje ne sme da pobegne niko ko u Srbiji ima odgovornost za zajednicu.

Smatramo da bi zaustavljanje, usporavanje, ili produžavanje evropskih integracija, iz unutrašnjih ili međunarodnih razloga, bio trijumf neprijatelja Srbije – neprijatelja demokratije, protivnika reformi, zagovornika nerešenih problema u regionu, izolacionista i raznih “lovaca u mutnom” kojima vladavina prava i poštovanje zakona nisu u interesu. To će dalje umanjiti i unutrašnju volju i međunarodnu podršku za promene. Zastrašujući talas iseljavanja u razvijene zemlje na Zapadu biće dodatno ubrzan i povećan.

Svaku relativizaciju važnosti evropskih integracija, kao i potpirivanje iluzija da zemlja kakva je Srbija, sa duboko ukorenjenim elementima evropskog identiteta, može da funkcioniše van svog prirodnog civilizacijskog okruženja, smatramo ugrožavanjem nacionalnih interesa.

Svi koji prihvataju Deklaraciju posvećeni su:

  • - Izgradnji demokratskog, kroz snažne instutucije organizovanog, uređenog i slobodnog društva, zasnovanog na vladavini prava, slobodi i ravnopravnosti građanki i građana, otvorenoj tržišnoj ekonomiji, socijalnoj pravdi i solidarnosti;
  • - Ukorenjivanju evropskih vrednosti i sprovođenju političkih, ekonomskih i društvenih reformi, razvoju obrazovanja, kulture i nauke, podsticanju inovacija koje će olakšati transformaciju Srbiju u zajednicu sposobnu da opstane i napreduje u okruženju brzih promena;
  • - Uspostavljanju pune saradnje između Srbije i njenih suseda, na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja, zato što to nije samo nužnost procesa evropskih integracija, već je u interesu svih građana i građanki Srbije;
  • - Razvoju medijskih sloboda i vraćanju poverenja građana u institucije radi njihovog ponovnog uključivanja u društvene i političke tokove, kao i procese donošenja odluka.

Rešeni smo da s drugima, na javnoj sceni Srbije, širimo i jačamo vrednosti i uverenja koja su nas ovde okupila.